Skip to main content

Kenni, vagy enni? Ez itt a kérdés!

Rengeteg szakcikk foglalkozik az étkezés és bőrápolás témakörével. Nem véletlenül. Ugyanis a bőr szépsége nemcsak a külső bőrápoláson múlik. Nem mindegy, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, mert minden meglátszik kívülre. 

Az alaptézis egyszerű: a bőr belülről kifelé dolgozó szervünk. Főbb funkciói:

  • védelem a környezeti behatásoktól (napsugárzás, kórokozók, időjárási viszonyok)
  • méregtelenítés
  • testhőmérséklet szabályozása
  • érzékelés
  • tápanyag raktározás
  • hidratáció, vízveszteség szabályozás
  • regeneráció
  • légzés

Ezek a funkciók a bőr különböző rétegeiben zajlanak. A funkciók megfelelő működéséért igen sokat tehetünk. A bőr ápolása – mint ahogyan ezt már egy korábbi blogbejegyzés is tartalmazza, – történhet külső (kozmetikumok, masszázs…stb.) és belső módon (táplálkozás, közvetetten testmozgás, relaxálás…stb). 

Mivel a bőr fő funkciói a bőr különböző rétegeiben zajlanak, a bőrápolási tevékenységeink a bőr különböző rétegeire fognak hatni. A kozmetikumokkal leginkább a bőrfelszín (legfelső réteg) állapotán tudunk javítani, táplálkozással a bőr belső, felszín alatti rétegeinek működését segítjük (vagy éppen rontjuk…), testmozgással a méregtelenítést, vérkeringést segítjük. 

“Hogyan tudom a ráncaimat kisimítani?”

“Milyen kozmetikumot használjak bőrfeszesítésre?

Ezek a legnépszerűbb kérdések és az embereket leginkább foglalkoztató témák. A leírtak tükrében a válasz: ne csak kozmetikumot használj!! 

Táplálkozással rengeteget javíthatunk a bőr állapotán, szerkezetén. A bőr belső rétegében találhatók a kollagén rostok, melyek a bőr rugalmasságáért felelnek. Még egyszer: a bőr belülről kifelé dolgozik. Tehát ha a bőr belső rétegében megfelelő a működés, az kihat a bőrfelszínre is. A kívülről bőrbe vitt kozmetikumokkal leginkább a bőr felső, legfeljebb középső rétegének működését tudjuk segíteni, de innen az anyagok nem, vagy ritkán jutnak be a bőr alsó rétegeibe. Ámbár kollagént, hialuronsavat tudunk kozmetikumba keverni, ezzel átmenetileg tudjuk csak javítani a bőr rugalmasságát. 

Így amikor száraz, érdes, ráncolódó, vagy megereszkedett  bőrrel van dolgunk, a bőrápolásban fontos lesz a megfelelő táplálkozás! Ezzel párhuzamosan ki kell tudni választani a megfelelő kozmetikumot. Ha kardinális a kérdés, érdemes lesz segítségnek felkeresni egy természetgyógyászt, táplálkozás szakértőt, vagy éppen bőrgyógyászt!

Szakirodalom alapján a bőrrugalmasság segítésére javasolt főként a telítetlen zsírsavak bevitele (omega 3, 6 pótlás növényi olajokkal, halolajjal), elegendő mennyiségű folyadékbevitel, bogyós gyümölcsök, citrusok fogyasztása (vitaminok, rostok bevitele),  zselés ételek fogyasztása (kollagénképző ételek bevitele), sárgarépa, sütőtök ( A vitamin bevitel), valamint E vitamint és antioxidánsokat tartalmazó ételek fogyasztása. Ásványi anyagok közül a cink, magnézium, kálium, szelén lesznek a legfontosabbak. 

Tehát kenni, vagy enni? Külső vagy belső bőrápolás? A válasz pedig remélem már nyilvánvaló: MINDKETTŐ!

Leave a Reply